“Doorzettingsvermogen, geen uitdaging is te groot en waar een wil is, is een weg…” Aldus Maud de Reu

“Doorzettingsvermogen, geen uitdaging is te groot en waar een wil is, is een weg…” Aldus Maud de Reu

Mijn naam is Maud de Reu, 22 jaar en ik ben para-dressuur amazone. Para dressuur is paardensport voor mensen met een lichamelijk beperking. In 2019 ben ik opgenomen in het KNHS Talententeam en in het olympisch/paralympisch A-kader, dit is te vergelijken met het Nederlands elftal maar dan van de paralympische paardensport. De reden dat ik in de para dressuur rij, is omdat ik een spierziekte heb (SMA Type 3). Van jongs af aan is het al mijn grote droom om aan de top mee te rijden in de dressuur, en mee te mogen rijden op grote kampioenschappen zoals het EK en WK.

Ik heb een paard ter beschikking gesteld gekregen van Boris Braam die mij op deze manier de kans geeft om mijn dromen waar te maken. Sindsdien gaan we als een speer. We hebben ons in ons allereerste seizoen al meteen in het A-kader kunnen rijden. En hebben daarnaast al een hoop mooie overwinningen op zak zowel nationaal als internationaal.

Dit is Maud

Doorzettingsvermogen, geen uitdaging is te groot en waar een wil is, is een weg. Door mijn spierziekte heb ik hele zwakke spieren. Dit houdt in dat alles voor mij veel zwaarder is en ik heel weinig energie heb. Ondanks dat wil ik altijd alles eruit halen wat erin zit. Ik wist ook al op jonge leeftijd dat ik bij de top wilde horen. Door mijn ziekte gaat mijn spierkracht achteruit. De dokters zeggen altijd dat ik niet sterker kan worden dan ik nu ben. Daar heb ik alleen nooit naar geluisterd. Door het vele trainen heb ik zelfs hun ongelijk meerdere malen bewezen, doordat ik soms toch nog een beetje sterker word in mijn spieren. Zoals ik al zei: ik wil graag alles eruit halen wat erin zit. Daarom doe ik naast het rijden ook nog fanatiek aan kracht- en conditietraining om sterker te worden, maar vooral ook om achteruitgang tegen te gaan. Naast de sport volg ik nog een deeltijd Rechten studie aan de Open Universiteit. Echter heb ik met het oog op onze doelen voor dit jaar besloten om mijn studie op een iets lager pitje te zetten. Hierdoor volg ik dit jaar een aantal vakken en kan ik mij voor de rest helemaal focussen op de sport.

Mijn doel is een plek in het Paralympisch team dat afreist naar Tokyo. Een enorme droom die werkelijkheid wordt!

Vroeg als klein meisje was het al mijn grote droom om ooit op de paralympische spelen te mogen rijden. En nu gaat dat werkelijkheid worden, we kunnen niet wachten tot ons grote avontuur gaat beginnen. Een ding is zeker, een avontuur dat wordt het zeker en we gaan er alles uithalen wat erin zit.

Delen